piątek, 28 lutego 2014

Jeszcze raz kuchnia francuska

Kuchnia francuska - każdy szef kuchni powinien ją znać. Bo to fundament, bardzo istotna baza. Uczy różnych technik gotowania, łączenia składników, sposobu podawania dań, jest matką wielu różnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej. coq au vin przepis

Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Potrawy mogą być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Ale jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora ilość dań duszonych, na bazie wina.

Jest także zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Raptem parę składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. Jeśli mowa o coq au vin przepis to wspomnę też o innych źródłach. Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: coq au vin przepis - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały. Na ten temat napisali także na coq au vin przepis coq au vin przepis też jest ciekawie opisany temat

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz