czwartek, 20 marca 2014

Co dobrego dala nam Francja?

Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo istotna baza. Uczy różnych technik gotowania, łączenia składników, sposobu serwowania potraw, jest matką wielu innych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej. Blog z przepisami

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Dania potrafią być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Ale jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora liczba potraw duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Raptem parę składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. Na temat Blog z przepisami to też niezłe info Blog z przepisami - też dobry Wpis inspirowany jest również Blog z przepisami Blog z przepisami - to całkiem niezłe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz